Jarenlang werd Virtual Reality gezien als science fiction: een mooie techniek, maar nog lang niet bruikbaar. De populariteit in de gaming-industrie zorgde er echter voor dat de ontwikkeling van Virtual Reality (VR) erg hard is gegaan: VR werd steeds geavanceerder en uiteindelijk financieel haalbaar voor een grote groep gebruikers. VR is nu niet meer weg te denken en steeds meer toepassingsgebieden komen in beeld. VR wordt ook door veel architecten en totaalinrichters toegepast om ontwerpen te optimaliseren en om ze zo realistisch mogelijk aan de opdrachtgever te tonen. Ook DOCK84 gelooft in de kracht van VR.
Architecten en interieurontwerpers werken al jaren met 3D-modellen op de computer; zo ook DOCK84. Met dergelijke programmatuur kunnen we een ontwerp of inrichting mooi bekijken, maar er is wel gespecialiseerde software en krachtige hardware nodig. VR maakt 3D-ontwerpen nu toegankelijk voor iedereen: door 3D-ontwerpen om te zetten in VR wordt de brug geslagen naar de opdrachtgever. Deze kan nu virtueel door een kantoor lopen en een interieurontwerp van alle kanten bekijken. Voor DOCK84 een prachtige manier om interieurontwerpen aan opdrachtgevers te presenteren; feitelijk ziet de opdrachtgever al in de ontwerpfase wat hij of zij straks in werkelijkheid gaat krijgen.
Een pionier op het gebied van VR voor architecten en ontwerpers, is Rob Kendal (USA). Hij richtte het eerste VR-platform voor architecten en interieurontwerpers op, Yulio genaamd. Grote internationale architectenbureaus en ontwerpers kregen door dit platform de mogelijkheid te experimenteren met VR in hun vakgebied. Het platform faciliteert architecten en ontwerpers om VR-content te ontwikkelen en om deze content te delen met andere gebruikers. Yulio is bovendien compatibel met de meeste 3D/CAD-ontwerpsoftware. Ook DOCK84 zette via Yulio de eerste stappen in het VR-ontwerpen.
VR kan méér dan alleen het visualiseren van een ontwerp; het maakt ontwerpen ook beter! Door bij het bekijken van een ontwerp bijvoorbeeld een lage kijkhoogte in te stellen, kunnen interieurontwerpen bekeken worden vanuit het perspectief van rolstoelgebruikers. Dat levert nieuwe inzichten op waarmee ontwerpen kunnen worden geoptimaliseerd. Ook kan er in ontwerpen eindeloos worden geëxperimenteerd met licht- en kleurgebruik. Mede door de oneindige toepassingen, is DOCK84 ervan overtuigd dat de VR-techniek nog lang niet is uitontwikkeld. Zeker nu grote concerns als Google hun oog op VR hebben laten vallen. Zo ontwikkelde Google de Google Card Board: een ontwerp is via een app te downloaden waarmee een VR-beeld op een gewone smartphone te bekijken is.
Bronvermelding:
Bouw en Uitvoering, een uitgave van APR Media Groep BV dat zowel in print, app en als digitaal magazine verschijnt.
Yulio Technologies Inc.: professional 3D to VR software.